vrijdag 15 februari 2013

Tuinieren in gedachten

Gisteren zaten we - voor de zoveelste keer deze winter - binnen omdat het regende. Dat de regen bevroor door de koude ondergrond was een welgekomen afwisseling. Gevaarlijk voor wie naar buiten moest, maar voor ons waren de ijsdruppels aan de bomen leuk om naar te kijken. De twee dagen daarvoor hebben we gelukkig geprofiteerd van de opklaringen om onze wilgen te knotten. De zon en de milde temperaturen deden ons verlangen naar de lente.


De volgende dag moesten we het tuinwerk helaas weer binnenskamers gaan zoeken. En neen, we hebben geen serre waar we kunnen ‘prutsen’ met potgrond. Indoor tuinieren betekent voor ons tuinboeken lezen en plannen maken.

Om inspiratie op te doen over struiken en bomen bladeren we graag door de Plant Groeiwijzer. Met de groeischema’s in dit boek kan je heel goed zien hoe groot een boom wordt na 1, 3, 6 en 12 jaar. Hierdoor vermijd je ondoordachte aankopen en verkeerde inplantingen.


We hebben ook enkele ‘vooroorlogse’ tuinboeken. Ze geven veel meer uitleg en bevatten meer wetenschappelijke informatie dan de moderne boeken die nogal oppervlakkig durven zijn.

De oude wandelgidsen die we ooit eens vonden op de rommelmarkt staan daarentegen vol lyrische beschrijvingen die ons doen geloven dat de winter op zijn laatste benen loopt: “… In februari laten reeds verscheiden vogels hun voorjaarslokroep hooren. Overal groeit het in bosch en hagen. Vleermuizen en mollen vertoonen zich en op zonnige dagen vliegen de bijen uit …”


4 opmerkingen:

de biodiverse tuinier zei

De vogels laten zich inderdaad al horen - zoals op dit eigenste ogenblik een merel :-) De lante komt er aan!

de biodiverse tuinier zei

... eigenlijk is het de lente die er aan komt, niet de lante ;-)

Anoniem zei

Vandaag heel de dag buiten gewerkt, je hoort de vogeltjes terug fluiten inderdaad

An en Toon zei

@biodiverse tuinier: de lente lanterfant, bedoelde je waarschijnlijk ;-)

@biodiverse en fruitberg: jullie hebben gelijk, de vogels fluiten inderdaad veel meer dan de voorbije maanden. Een goed teken!