donderdag 31 oktober 2013

De zomer van het fruit


"Herfst verkleurt weer langzaam alle bomen. 'k Heb 's nachts al lang weer m'n pyama aan. Dan had je eens in juli moeten komen. Toen sliepen we 's nachts buiten op 't strand. ‘t Is weer voorbij die mooie zomer. Die zomer die begon zo wat in mei. Ah, je dacht dat er geen einde aan kon komen. Maar voor je 't weet is heel die zomer al weer lang voorbij"

We kregen dit jaar inderdaad de schitterende zomer die Wim Sonneveld al eeuwen bezingt. Hij begon echter pas begin juli, toen de langste winter die we ons kunnen herinneren bruusk stopte. Veel zon, heel aangename temperaturen en alleen wat variatie door een wolkje hier en daar. Het grote bewijs dat het een goede zomer was ligt bij onze formidabele fruitoogst dit jaar. Niet dat we records breken maar het valt wel op dat we deze keer van alle soorten fruit een goede opbrengst hebben.

Het begon in juli met de bosaardbeitjes, de cassisbessen en de braambozen.Ik vergeet dan nog de Blauwe bes en de vruchtjes van de Amelanchier die je hier op een stapeltje bosaardbeien ziet liggen.


In augustus konden we genieten van de Japanse wijnbes, de oogstappel Précoce de Wirwignes, de Opal en de Reine Claude pruimen.De zomer ging gewoon door in september met een even mooie oogst van de appels Jacques Lebel en Alkmene en de pruimen Queen Victoria.Tenslotte was er nog oktober die geen zomermaand is maar die toch nog kan verrassen met bijzonder weer. De eerste en de laatste week van dit jaar was oktober echt zomers, de tussenliggende weken was de maand heel erg nat. Die afwisseling was in elk geval goed voor een prachtige oogst van de appel Colapuis en van de notelaar Juglans Regia Broadview. De kastanjes van de buren kregen we er gratis bij!1 opmerking:

Anoniem zei

Dat ziet er allemaal erg lekker uit. Hier was de oogst ook meer dan redelijk