zondag 20 maart 2011

BIJna lente


Niet de zwaluwen maken de lente maar wel de eerste zoemende insecten.

Sneeuwklokjes en krokussen trekken de overwinterende hommels aan, maar het zijn vooral de bloeiende wilgenkatjes die massaal insecten lokken in maart.
De bijenpopulaties gaan al enkele jaren achteruit en als ecologisch tuinier kan je niets beters voor hen doen dan wilgen planten. Al onze wilgen zijn dit jaar voor de eerste maal geknot en ze hebben dus nu geen wilgenkatjes. De bijen en hommels hebben er echter geen last van want wij hebben ook wilgenstruiken staan die voor het nodige stuifmeel zorgen. Die struiken snoeien we dan in de jaren dat de wilgen wél bloeien. Wie alleen knotwilgen heeft en geen wilgenstruiken kan dit stuifmeelprobleem oplossen door elk jaar maar een beperkt aantal bomen te knotten. Op de foto zie je één van de honingbijen van de buren die sinds vorig jaar enkele kasten herbergen van een plaatselijke imker.

Naast bijen en hommels profiteren ook veel vlinders van de wilgenbloei. De overwinterende kleine vos, grote vos, citroenvlinder, dagpauwoog en gehakkelde aurelia komen al in maart naar je tuin als er wilgenkatjes zijn. Wij hebben onze eerste vlinder van het seizoen gisteren opgemerkt toen hij zich aan het opwarmen was op een steen: een mooie gehakkelde aurelia.

1 opmerking:

[muggenbeet] zei

dit jaar was de gehakkelde aurelia ook bij ons de eerste vlinder.