vrijdag 1 april 2011

Van zaad tot tomaat [1]

Volgens de 'boekjes' moet je tomaten zaaien rond half maart, maar de ervaring heeft ons geleerd dat eind maart beter is. Er is dan al meer daglicht en de kleine tomatenplantjes kunnen zonder probleem in hun potje opgroeien tot de grond warm genoeg is om ze uit te planten. De Ijsheiligen zijn niet echt te vertrouwen dus mikken we op eind mei om de plantjes in volle grond te zetten.
Volgens de 'boekjes' moet je verspenen als de eerste echte blaadjes verschijnen maar dat is veel te vroeg. De plantjes laten zich gemakkelijker verspenen als ze wat ouder zijn, er is dan ook veel minder uitval.

Hoe gaan we dan concreet te werk? Wij hebben een klein kweekkastje waarin 8 potjes passen. Die vullen we voor de helft met potgrond. Aangezien de planten langer in dat potje blijven staan vinden ze daar de nodige voedingsstoffen. Op de potgrond komt fijne zaaigrond met perliet (zorgt voor doorlaatbaarheid). We vullen de potjes tot op 3 cm van de bovenkant.  Waarom we dat doen komt later aan bod. De aarde wordt bevochtigd en moet eerst op temperatuur komen voor je zaait. Om de temperatuur te meten zetten we een wijnthermometer in één van de potjes. De juiste temperatuur is heel belangrijk bij de opkweek van tomaten (van zaaien tot kieming tussen 22 - 25°C).  We zaaien 5 zaadjes per potje. Door dun te zaaien zijn de zaailingen sterker en ze kunnen langer blijven staan voor ze verspeend worden.


Het handige bloempottuinmateriaal dat je ziet op de foto hebben we ooit eens gekocht in een speelgoedafdeling.

We werken met zaden van De Nieuwe Tuin. Je vindt er tomatenrassen die quasi zonder bescherming in ons klimaat mooie tomaatjes opleveren. Dit jaar kiezen we voor olijftomaatjes, een Siberische tomaat, een vroege Japanner, een San Marzano en een Italiaanse Prins Borghese. Voor die twee laatste zullen we wel een afdakje moeten voorzien.

Samen met de tomaten zaaien we ook eens een Goji-bes of boksdoorn. Deze bes wordt gebruikt in de Chinese geneeskunde en zou op zowat alles een gunstig effect hebben. We zullen al blij zijn als daar ooit een bes aan verschijnt.

Geen opmerkingen: