vrijdag 13 mei 2011

Het geheim van de Aperitief Maison ontsluierd

In onze favoriete bistro schonken ze een heel lekkere Aperitief Maison. Na veel proeven en een beetje aandringen bij de “patron” kwamen we te weten dat het ging om een combinatie van mousserende wijn en vlierbloesemsiroop. Dit lekkere drankje wilden we thuis ook eens uitproberen. Oma maakt al jaren vlierbloesemsiroop voor de kleinkinderen, we kregen van haar dus het recept. Ondanks verschillende pogingen (een beetje meer wijn, een beetje meer siroop) konden we het drankje niet evenaren. Het geheim van het Aperitief Maison was ons duidelijk niet onthuld.

Oma wist ons wel te vertellen dat er een recept bestaat waarbij er naast wijn en siroop ook gin werd toegevoegd aan dit soort drank. Deze combinatie kon ons helaas ook niet bekoren.

Omdat ik het aroma van vlierbloesems zo lekker vind heb ik dan maar beslist om ze op alcohol te bewaren (naar analogie met de sleedoornjenever van oma). Ik had geen jenever of alcohol van 40%, maar in mijn kast vond ik nog een halfvol flesje echte Russische wodka en dat alcoholpercentage bleek te volstaan om drankjes te brouwen. Ik heb enkele vlierbloesemtakjes in de fles gestoken zodat alles ondergedompeld was … en dan ben ik de fles maanden vergeten.
 
 
Na een maand of zes zag ik de fles toevallig staan. De wodka was helemaal bruin geworden en het zag er niet echt ‘gezond’ uit maar het brouwsel rook zalig naar vlierbloesems. De smaak was helaas veel te bitter. Oma’s sleedoornjenever indachtig heb ik daar dan een paar lepels suiker in gegoten en de fles weer vergeten in de kast.

Enkele maanden later was oma op bezoek en bij het zoeken naar een gepast aperitiefje kwamen we de fles weer tegen. We hebben een klein beetje geproefd en eureka, het was lekker! In een klein glaasje met een ijsblokje kon oma er niet genoeg van krijgen, maar wij gebruiken het nu als basis voor onze eigen Aperitief Maison. Een scheutje vlierbloesemwodka en aanvullen met cava, het perfecte zomeraperitief. Eind goed al goed zou je zeggen. Jammer maar helaas, het drankje was gebrouwen op goed geluk. Ik had geen enkel idee van de verhouding alcohol, bloesems, suiker. Vorig jaar hebben we de zaken wetenschappelijker aangepakt en een flesje van 250cc wodka gevuld met een achttal bloesems. Nu moet de suiker er nog bij en dan moeten we weer enkele maanden wachten om te weten of het drankje weer even lekker is als het toevalsbrouwsel van vorig jaar.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

En ik ga ervan uit dat het ultieme recept hier op termijn is terug te vinden?

An en Toon zei

Gisteren heb ik het nieuwe mengsel gezeefd en ongeveer 80gr rietsuiker toegevoegd. Nu is het wachten tot het de kleur krijgt van het 'toevalsbrouwsel'. Wordt zeker vervolgd. Ondertussen kunnen anderen het misschien proberen met andere soorten alcohol (min. 40%)