vrijdag 20 mei 2011

Knautiakolonisatie

Eén van de principes van de ecologische tuin, is ‘de juiste plant op de juiste plaats’. Toen we enkele jaren geleden begonnen met het aanplanten van onze verschillende tuinplekjes hadden we gekozen voor een grassenborder aan de voet van de wilgen. Tussen de siergrassen kwamen vlindervriendelijke planten, waaronder verbena, monarda, kogeldistel, echinacea en knautia macedonica.


Die knautia voelt zich blijkbaar heel goed thuis op onze zandleemgrond, hij zaaide zich uit aan 100 per uur. Eerst hebben we geprobeerd om alles in goede banen te leiden door de zaailingen te verwijderen zodat de border eruit zag zoals we hem gepland hadden. Het was een hopeloze strijd en eigenlijk paste het niet bij onze visie van natuurvriendelijk tuinieren. We hebben dus de handdoek in de ring gegooid en de knautia vrij spel gegeven. Het resultaat kan je hier bewonderen. Dit is nog eens het bewijs dat je in de tuin dikwijls de mooiste resultaten krijgt door de planten hun eigen weg te laten zoeken.


Tussen haakjes: enkele van de vele zaailingen koloniseren nu de tuin van mijn ouders.

2 opmerkingen:

[muggenbeet] zei

Knautia macedonica is een wonderlijke plant, ook de hommels zijn er zot van. Dat hij zichzelf goed uitzaait vind ik prachtig. Tijdens onze opentuin-dagen (VELT) waren heel wat bezoekers geïnteresseerd in de plant. Een plantje om te koesteren. Laat hem zijn gang maar gaan.

Anoniem zei

Ooit heeft er één plantje in onze zonneborder gestaan, maar die is vervolgens nog sneller verdwenen dan hij er kwam.
Misschien moeten we het elders in onze tuin nog eens opnieuw proberen, want als het zich in Muggenbeets tuin OK voelt, moet er bij ons ook een plekje voor te vinden zijn.