zaterdag 31 december 2016

Bloemen en pompoenen


2016 was geen succesvol tomatenjaar in vergelijking met het jaar ervoor. De opkweek van de tomatenplanten was nochtans beter dan ooit geweest maar toen de superoogst begon te rijpen sloeg op het allerlaatste moment de tomatenziekte toe. Alles was verloren.
Met de pompoenen hadden we meer geluk. Zoals elk jaar hadden we onze plantjes zelf opgekweekt maar door het natte voorjaar hebben we langer gewacht om ze definitief uit te planten. De opgroeiende plantjes hebben we tussendoor wel in een grotere pot gezet. Bij het uitplanten hebben we een diep plantgat gemaakt met daarin een goede schep koeienkorrels, daarop een laag aarde en dan een laag compost gemengd met aarde. 


We hebben de pompoenen op een meter van elkaar geplant en bij sommige planten hebben we een klimpiramide geïnstalleerd. Deze hebben we gemaakt met ontschorst wilgenhout. De schors gebruikten we om de takken vast te binden. Bij het drogen spant de geknoopte schors zich mooi over de takken.


De rest van de zomer hebben we de pompoenen met rust gelaten. Als de vruchten groter werden hebben we er dakpannen en tegels ondergelegd om ze droog te houden. De steeltjes van de vruchten die op de piramide groeiden hebben we ook nog eens goed vastgemaakt. We hebben gewacht om te oogsten tot de bladeren verdorden. Bij de oogst snijden we de stengel van de plant door op zo’n 20 cm van het steeltje van de pompoen om deze niet te beschadigen. Pompoenen met beschadigde stelen bewaren niet goed, dat hebben we hier al eens uitgelegd. De soorten die we gekweekt hebben zijn Sanders Acorn, Butternut en Crown Prince.


Als we te moe waren van al het tuinwerk rustten we uit in de siertuin. Er waren veel bloemen die ons opfleurden maar het hoogtepunt was toch wel de uitbundige bloei van onze nieuwste border.
1 opmerking:

450X zei

Wat een mooie foto's heb je gemaakt!