zaterdag 27 november 2010

De oogst gewikt en gewogen

De eerste sneeuwdag is hét moment om te bepalen wat we volgend jaar met de moestuin willen doen. Met zicht op de winterse tuin gaan we op zoek naar zaden en plantgoed voor het komende seizoen. Het probleem is dat we altijd veel nieuwe groenten willen uitproberen met als resultaat dat we een grote voorraad zaden liggen hebben van vorig jaar. Dit jaar willen we het anders aanpakken en daarom gaan we eerst na hoe de oogst was van het voorbije seizoen.


Zoals elk jaar stond het perk van de wortelgewassen vol uien, look en sjalot. We vinden dit een gemakkelijke teelt met een grote oogst en we zijn grootverbruikers van dit soort groenten. We hebben ook enkele pastinaken, schorseneren en rode bieten staan. Deze groenten zitten nu nog in de grond; we kunnen dus nog niet zeggen of het de moeite is om ze opnieuw te kweken. Door de droge lente zijn niet heel veel zaden uitgekomen.
De strook met aardappelen zal ook dit seizoen beplant worden met de biologische vroege aardappel Frieslander waar we heel tevreden over zijn.
Bij de peulvruchten hebben we dit jaar voor het eerst snijbonen Helda geprobeerd. Een echte meevaller waar we deze herfst nog van genieten dankzij de ingevroren porties.
De broccoli is dit jaar weeral minder productief dan de allereerste keer. We hebben hiervoor nog geen verklaring. Wat voor ons wel een topper is bij de koolgewassen zijn de spruitjes. We blijven die zeker kweken omdat we heel graag spruitjes eten in de winter. De boerenkool is ook lekker maar die groeit dit jaar trager dan verwacht. Het eindresultaat kunnen we pas zien vanaf januari.
Bij de bladgewassen kiezen we resoluut voor de bindsla in de lente en de zomer en voor de klassieke winterprei in de koude seizoenen.
Voor de vruchtgewassen blijven we fan van tomaten en courgettes. Courgettes groeien sowieso zonder moeite en ondanks de kweek in openlucht zijn we al elk jaar heel tevreden over de opbrengst van onze speciale tomaten.

3 opmerkingen:

Nancy uit Bissegem zei

Hallo, ik denk niet dat het een goed idee is om de aardappelen weer op dezelfde plaats te planten. Een tijdje geleden volgde ik een interessante voordracht over teeltplanning van Johan Deblaere, een man met een passie voor biologisch tuinieren! Aardappelen zet je best maar om de vier jaar op dezelfde plaats.
Als ik me niet vergis, haalde hij zijn plantgoed bij de bioboerderij 'de zaaier' in Ruddervoorde. Dat is voor u niet zo veraf.
Groetjes!

Toon zei

Hallo Nancy, het is inderdaad niet goed om aardappelen op dezelfde plaats te planten omwille van mogelijke ziekten. Dat doen we gelukkig niet. In ons bericht 'moestuin' van 17 juli 2010 spreken we over de wisselteelt die we toepassen: 6 moestuinperken voor de zes verschillende groentenfamilies. Elk jaar schuiven we elke 'familie' door naar een volgende perk zodat die pas na zes jaar weer op dezelfde plaats komt.

Bedankt voor de tip over die bioboerderij!

Nancy zei

Vandaag heb ik uw blog wat beter bekeken.
Het is een mooi en interessant project!
Zelf hebben we al twintig jaar een moestuin, maar niet zo fanatiek ecologisch. We proberen het wel zo natuurlijk mogelijk te houden.
Johan Deblaere verdeelde zijn moestuin in 8 percelen: 1 voor erwt en ajuin,2 voor vroege aardappel en later winterprei, 3 voor wortel en basilicum, 4 voor kool, 5 voor bonen en later facelia, 6 voor half late aardappel/sla/roodlof, 7 voor wortel/rode biet/ witlof en 8 voor zaaiprei/sla/courgette/venkel.
In 2011 wil ik dit teeltplan zo uitvoeren. Het lijkt me goed haalbaar.
Spinazie zaait hij op om het even welk perceel. Wat over is, wordt als groenbemester ingespit.