donderdag 21 juli 2011

Mooie zwerfster

Wie wandelt statig door je tuin? Wie bloeit elk jaar opnieuw met massa's paarsblauwe bloempjes? Wie reikt naar de hemel met zijn stevige stengels? Wie wordt aanbeden door vlinders en bijen? Het is het uitheemse zusje van de Verbena Officinalis of "ijzerhard" en het is een must have in elke tuin: de verbena bonariensis.


We hebben ooit één plantje gekocht en het lijkt te aarden op onze zandleem grond, want elk jaar opnieuw kleuren haar nazaten onze zomer paars. In veel tuinen is deze plant éénjarig, maar bij ons komen sommige planten jaar na jaar weer op. Ik heb ooit eens gelezen dat je de dode afgestorven stengels moest laten staan tot de lente. Ze zouden de plant beschermen tegen de koude.

Mocht de plant toch niet terugkomen op dezelfde plaats, dan moet je op zoek gaan naar zaailingen. Ze zijn heel herkenbaar want ze hebben hetzelfde blad als de grote plant maar laag tegen de grond. Zaailingen kan je gemakkelijk ergens anders planten.


Verbena's zijn mooi in grote groepen. Ze passen goed bij grassen maar ook in klassieke borders. De stevige stengels bieden steun aan weefplanten en ondanks hun hoogte (1m20 à 1m50) kan je ze vooraan planten omdat je gemakkelijk door de ijle stengels heen kan kijken.

3 opmerkingen:

natuurlijk-rijk zei

Ondanks dat ik de stengels ook gewoon laat staan; dit jaar niks, nada, noppes!!!

ps jullie zien het groots met 2 blogs! al snap ik het verschil tussen de twee nog niet helemaal, maar dat zal wel aan mij liggen ;-)

hilda zei

inderdaad een zalige plant, heb er wat in de voortuin staan die van bij de buren kwam. deze herfst ook achteraan eentje gezet, en nu maar hopen dat die daar ook op wandel gaat.

An zei

De ene blog is om ons te amuseren, de andere is om anderen iets bij te leren :-)