zaterdag 4 juni 2011

Knautiabevolking


De voorjaarspiek van de vlinders is al een tijdje voorbij. De poppen van de zomergeneratie zijn zich nu aan het ontwikkelen. Afhankelijk van de soort, het gebied en het weer kunnen de vlinders die je nu ziet zowel de laatste voorjaarsvlinders als de eerste zomervlinders zijn. Dat kan je best waarnemen als je toevallig exemplaren van dezelfde soort tegelijk ziet. Het nieuwe exemplaar heeft mooie, felle kleuren met perfecte vleugels terwijl het voorjaarsexemplaar vervaagde kleuren heeft met afgesleten vleugels.

Ons mooi knautiaperk heeft afgezien van de harde zuidenwind van de voorbije dagen, verschillende stengels zijn op de grond geslagen. De insecten hebben daar gelukkig geen probleem mee want ondanks de kalme periode zag ik dit weekend toch al een aantal leuke vlinders. Ze zijn waarschijnlijk gestuurd door VELT om reclame te maken voor hun opentuindagen :-)


De vlinders die ik op de knautia zag zijn bijna zeker afkomstig van een nieuwe generatie. Op de foto’s zie je links het groot dikkopje en rechts de kleine vos. Het bruin zandoogje kwam er ook eten maar het liet zich niet fotograferen. Ook het bont zandoogje was aanwezig maar dat zwerft liever langs de meidoornhaag.

Geen opmerkingen: