donderdag 16 juni 2011

Le temps des cerises

Niets is lekkerder dan versgeplukte kersen. De vogels in onze tuin vinden dat ook. Bij de keuze van onze kersenboom (laagstam) hebben we ons laten leiden door de smaak en het uiterlijk van de kers maar ook door de 'vogelbestendigheid' van de soort.


De keuze viel op de kerselaar 'Lapins' omdat die later bloeit dan andere kerselaars en daardoor minder gevoelig zou zijn voor late nachtvorst. De pluktijd valt doorgaans eind juli en daardoor zouden de vogels al minder geïnteresseerd zijn in deze kers. Ze hebben zich ondertussen al een indigestie gegeten aan de vroege kersen van de buren. Dit zijn allemaal theorieën en wie ben ik om daar aan te twijfelen. Feit is wel dat we dit jaar onze vakantie zo gepland hadden dat we de kersen volrijp konden plukken ... zijn die kersen potverdikke niet eerder rijp door het warme weer zeker!


Ik hecht niet zoveel geloof aan het verhaal van de overvolle buikjes van de vogels en dus zoek ik elk jaar opnieuw naar doeltreffende vogelverjagers. Vorig jaar had ik de enkele overvolle takken helemaal ingepakt met tomatenbuizenplastiek. Zeer doeltreffend, maar niet voor een almaar groter wordende boom met almaar meer te beschermen kersen. Dit jaar gingen we voor kunst en cultuur. Ik spaar al een tijdje de dvd's die de werkboeken van onze schoolgaande dochter sieren: draadje aan de dvd en overal rond hangen in de boom. Ik weet niet of het echt helpt in de kersenboom want uit angst voor de vogels heb ik de meeste kersen al geplukt voor ze volledig rijp waren. Het dvdsysteem werkt wel perfect bij de braambozen.

Volgend jaar steken we oma in het werk om buizen te maken uit oude glasgordijnen vastgemaakt met velcro. Een collega  hangt lege flessen op en op internet staan nog leuke tips, de ene al diervriendelijker dan de andere: gerookte haring in de boom hangen, zakjes met mottenballen, strookjes stof met jeneverbesolie, een radio met non-stop muziek en misschien het meest originele, een groot vogelsilhouet boven je boom doen uittorenen.

met dank aan Robert Sergent

2 opmerkingen:

bart zei

zo'n vogelsilhouet lijkt me wel iets. Af en toe zie je er ook wapperend als een soort vlieger op een veld. Alhoewel ik moet bekennen dat in onze tuin de kersen eerlijk verdeeld worden: bovenste helft voor de vogels, onderaan voor ons. De bomen zijn dan ook danig gigantisch en zwaar beladen met kersen dat er voor iedereen ruim genoeg is.

An zei

Ik wil anders dat deel voor de vogels wel bij jou komen plukken hoor ;-)