dinsdag 12 juli 2011

De haag van Doornroosje

Mijn favoriete kleinfruit is Oosters, heeft fantastisch mooie ranken en lekkere frisse besjes. De Japanse wijnbes is een braam uit het oosten van Azië die in 1876 voor het eerst ingevoerd werd in Frankrijk.


Alles aan deze plant is goed. De plant groeit gemakkelijk zonder te woekeren. De rood behaarde stengels zijn mooi en stekelig maar de besjes laten zich gemakkelijk plukken omdat ze in trosjes aan het uiteinde van de takken verschijnen. De besjes zijn klein maar kunnen uit het vuistje gegeten worden. Ze zijn ook lekker in confituur (gemengd met andere bessen) of in yoghurt. Er zitten geen rupsjes in zoals bij de frambozen en de besjes bewaren ook beter. Ik heb ook nog niets gemerkt van ziektes of belagers.


Het onderhoud is simpel, de takken die gedragen hebben sterven af in de winter en kunnen dan (met handschoenen) tot tegen de grond gesnoeid worden. De nieuwe stengels die al verschenen waren tijdens de zomer moeten dan mooi aangebonden worden om een luchtig gewas te krijgen.

Volgens de ‘boekjes’ moet je frambozen en wijnbessen planten tussen palen met gespannen draden. Wij maken een scherm met vierkante palen waaraan we gegevalvaniseerde chapenetten bevestigen (een net meet 2 meter op 1m20). Dit systeem is decoratief en veel handiger dan de gespannen draden.


Een oud verhaal vertelt dat een prins naar een overwoekerd kasteel gelokt wordt door de mooie bloemen en de lekkere besjes van een hoge haag. De ranken zagen er gevaarlijk uit, maar bleken soepel uitéén te wijken voor zijn stappen. De doornhaag van Doornroosje was een haag van Japanse wijnbes.

7 opmerkingen:

hilda zei

hmmmmm... ziet er lekker uit! smaken ze meer naar framboos of naar braam?

An zei

Ze smaken niet naar framboos. Eerder een kruising tussen een braam en een bosaardbei. Ook de beet gaat meer naar een bosaarbei dan naar een braam/ framboos.

Muggenbeet zei

heb er ook een paar staan en het gemakkelijke eraan is dat ieder takje dat je aflegt een nieuwe plant vormt.

Thea zei

Ze smaken meer na framboos maar nog lekkerder.
Thea

Els Meyns zei

Ze smaken voor mij naar bosaardbei en een beetje naar framboos (of komt dat door de gelijkenis met framboos en gaat smaak meestal samen met herinnering en waarnemening?) Bedankt voor het leuke verhaal!

Kempenzoon zei

Zijn deze winterhard of moet je scheuten nemen en laten overwinteren? Lijkt me nog wel interessant voor hier.

An zei

Perfect winterhard. In de loop van de zomer moet je de nieuwe scheuten aanbinden. In de winter snijd je dan de oude scheuten, die dan al bruin geworden zijn af tegen de grond. Je kan perfect zien welke scheuten weg moeten en welke mogen blijven staan.